VILLMJØD

NORSK TRADISJONSHÅNDVERK 

The Well of Remembrance

Et smaksunivers av lokale blomster, kulturlandskap og vill natur

I dag

Jeg tilbyr smakskvelder og foredrag om hvordan produsere mjød, med fokus på villmjød.

Smakene har jeg produsert for å forske på bryggemetoden og for privat konsum, og jeg har ikke tilvirkningsbevilgning. Jeg er styremedlem i Norbrygg Østfold.

Visjon og verdier

Visjonen er kort sagt utforske, lage, dele og spre entusiasme for mjød med sjel " med det jeg har for hånden" der jeg brygger mjøden med egen villgjær og lokale planter til en festdrikk og løfte frem birøkternæringen og lokale birøktere. Et håndverk, altså. 

Mjødmor slipper naturen frem

Jeg utforsker hvordan mjød brygges når man slipper den ville naturen  skikkelig godt til og lat den prege smaken, litt på sine egne premisser, men med rammer. Som å være en mjødmor som går litt til siden, og vet jo ikke helt hva barnet utvikler seg til.  Det meste blir bra. Naturen er så mangfoldig og rik, og deler av den fortsatt ukjent for oss.  Så hva er vel bedre å lage en mjød der naturen får vise hva den har å by på? Derfor heter mjøden min The well of remembrance.  

Det er mye trygghet i god, lokal drikke. 

Mjøden min er også en nytelsesfull festdrikk til ode for de (inkludert meg selv) som føler på kroppen når vi går på akkord med naturens bærekraft og andre mennesker i produksjonslinja av varer (Ikke det at produksjon av mjød  eller øl skaper miljøproblemer...Men, mye annet gjør det).  Hvordan kan man lage en god drikk med bare lokale varer og importere minst mulig? Og som man kan få tak i nesten uansett hvilke verdenskriser vi skulle havne i. For hva skulle skje dersom det blir vanskelig å få tak i gode festdrikker? Totalt kaos! Så, det handler vel egentlig om at jeg ønsker å passe på meg selv og ha et godt liv:)

 

Hvordan smaker villmjød og hva passer det til?

Tradisjonell villmjød passer for dem som vil smake naturens mangfoldige smaker.  Om man bruker honning, håndplukkede urter og blomster og egenproduserte gjærstammer, kan det gi en unik og velsmakende smakssammensetning med variasjoner fra år til år.

 

En slik produksjonsmetode gir en naturlig begrenset mengde av hver batch som svinger med det som vokser. Eksklusiviteten gjør den godt egnet å lage til spesielle anledninger som bryllup, høytider og andre anledninger der unike smaksopplevelser, kvalitet, tradisjoner og verdigrunnlag står sterkt  

 

Byggeprosessen er krevende å kontrollere. I stedet legger jeg til rette for et godt økosystem for gjæren og de andre ingrediensene, og er ikke så opptatt av å kontrollere detaljer.  Smaken kan være som en tørr/halvtørr vin med et unikt smaksunivers av blomster, frodig kulturlandskap og vill natur som er utmerket til sushi og skalldyr eller som aperitiff.  Den kan være sprudlende, syrlig og frisk og kan passe til en varm sommerkveld.  Den kan også være syrlig som kombucha og rik på levende, probiotiske bakterier og gi nye perspektiver på hva livet har å by på.

 
 

Produksjonsvisjoner og verdier

Løfte norsk landbruk og natur

Birøkterne, biene, blomstene som biene besøker og den stedsegne honningen de produserer er viktige samarbeidspartnere.

Lokale, håndplukkede urter gir et eksklusivt utvalg
 

 Villgjær, rå honning og lokale urter og blomster gir varierte og stedsrelaterte smaker som skifter fra år til år og fra sted til sted. Ingen batch blir lik. 

Smaken av samarbeid med naturen.

 

Jeg legger tilrette for et god økosystem i byggeprosessen der ingrediensene  får prege smaken og uten å kontrollere for mye. Villgjær fra naturen, håndplukkede urter, og andre planter og bjørkesevje er viktige samarbeidspartnere for å lage mjøden. De blir invitert til å bli med på laget. 

Øke kunnskapen om tradisjons mjød

I tidlige tider var det kvinnene som brygget som medisin og til fest. Hvordan gjorde de det, og hvilket mangfold av mjød kan man lage? Med The Well of Remembrance ønsker jeg å utforske og spre kunnskap om mange mulige måter dette  tradisjonshåndverket kan ha blitt laget på. 

 

Smakseksempler

YOGI MJØD


Denne smaken kom til etter et besøk hos min venninne Torunn, som er yogainstruktør. Hun serverte meg Tulsi te fra India. Det er en sånn litt annerledes type basilikum, og som smaker en anelse lakris. Mmmm. Mon tro om dette kan bli en god mjød?, tenkte jeg høyt. En uke etter så kom Torunn med en pakke te som rekker til 20 liter. Dette er den siste jeg hadde med fra India, sa hun. Da sier man ikke nei. Så, denne gangen trosset jeg kriteriene mine om bare å bruke vekster som vokser i nærområdet, og lasset på med honning til en av de sterkeste mjødene jeg har brygget. Det er honning fra Kristine Norsted på Hvaler og min egen gjær fra Engelsviken. 

Denne mjøden er varmende, fyldig og kraftig og meget velbalansert. Et måltid i seg selv. Jeg regner med at den blir musserende, som de fleste av mine mjød er siden de fortsetter å leve i flasken. 

Inneholder: Honning fra Norsted på Hvaler, Engelsviken Vill gjær, vann fra Fredrikstadmarka, Krisna, Vana og Rama tulsi fra Organic India. Og en bønn fra en av verdens mange helende tradisjoner. April 2020.

Service

Prøvesmaking
Smak sesongens honningvin

Service

Prøvesmaking
Smak sesongens honningvin
 
Abonnement

Nyt sesongens honningvin hjemme

Service

Foredrag og smakskvelder
Jeg holder foredrag om mjød med fokus på villmjødproduksjon og historie.  
Jeg tilbyr smakskvelder for de som ønsker å smake på mjød.  

Nyhetsbrev

Kontakt informasjon

Live S. Danielsen 

Telefon
Email
Adresse

97 63 10 30

Engelsviken

  • Instagram

#villmjod

 
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now