Et honningbasert brygg med egen vilje
NORSK TRADISJONSHÅNDVERK 
 

The Well of Remembrance

88DB679E-D8C2-4F9A-A752-0582AF29D046.jpe
Et smaksunivers av lokale blomster, kulturlandskap og vill natur

I dag

Jeg tilbyr smakskvelder og foredrag/kurs om hvordan produsere honningbasert brygg, med fokus på villmjød.

Smakene har jeg produsert for å forske på bryggemetoden og jeg har ikke tilvirkningsbevilgning. Jeg er styremedlem i Norbrygg Østfold.

Visjon og verdier

Visjonen er kort sagt utforske, lage, dele og spre entusiasme for brygg "med sjel" der jeg brygger et honningbasert brygg med egen villgjær og lokale planter til en festdrikk. Et lokalt håndverk, altså. 

Mjødmor slipper naturen frem

Jeg utforsker hvordan honningsbasert brygg, også kalt for mjød, brygges og kan ha blitt brygget når man slipper den ville naturen  skikkelig godt til og lar den prege smaken. Litt på sine egne premisser, men med rammer. Som å være en mjødmor som går litt til siden, og vet jo ikke helt hva barnet utvikler seg til.  Det meste viser seg å bli bra! Naturen er så mangfoldig og rik, og deler av den fortsatt ukjent for oss.  Så hva er vel bedre å lage en mjød der naturen får vise hva den har å by på? Og la seg inspirere av den? Derfor heter mjøden min The well of remembrance.  

Mjød som medisin

Humle til øl har en beroligende effekt. Hvilken effekt har andre urter og ulike gjærtyper? Jeg eksperimenterer blant annet med medisinske urter som ryllik, og johannesurt og indisk basilikum (tulsi). 

Det er mye glede i god, lokal drikke. 

Mjøden min er også en nytelsesfull festdrikk til ode for de, inkludert meg selv, som har stor empati for den levende verden og synes bærekraft er bra. Hvordan kan man lage en god bærekraftig drikk med lokale varer? Og som man kan få tak i nesten uansett hvilke verdenskriser vi skulle havne i. For hva skulle skje dersom det blir vanskelig å få tak i gode festdrikker? Totalt kaos! 

 

Hvordan smaker villmjød og hva passer det til?

Tradisjonell villmjød passer for dem som vil smake naturens mangfoldige smaker.  Om man bruker honning, håndplukkede urter og blomster og egenproduserte gjærstammer, kan det gi en unik og velsmakende smakssammensetning med variasjoner fra år til år.

 

En slik produksjonsmetode gir en naturlig begrenset mengde av hver batch som svinger med det som vokser. Eksklusiviteten gjør den godt egnet å lage til spesielle anledninger som bryllup, høytider og andre anledninger der unike smaksopplevelser, kvalitet, tradisjoner og verdigrunnlag står sterkt  

 

Byggeprosessen er krevende å kontrollere. I stedet legger jeg til rette for et godt økosystem for gjæren og de andre ingrediensene, og er ikke så opptatt av å kontrollere detaljer.  Smaken kan være som en tørr/halvtørr vin med et unikt smaksunivers av blomster, frodig kulturlandskap og vill natur som er utmerket til sushi og skalldyr eller som aperitiff.  Den kan være sprudlende, syrlig og frisk og kan passe til en varm sommerkveld.  Den kan også være syrlig som kombucha og rik på levende, probiotiske bakterier og gi nye perspektiver på hva mjød kan ha vært, hva det kan være i dag og hva livet har å by på!

 
 

Produksjonsvisjoner og verdier

Løfte norsk landbruk og natur

Birøkterne, biene, kulturlandskapet med blomstene som biene besøker og den stedsegne honningen de produserer er viktige ingredienser.

Lokale, håndplukkede urter gir et eksklusivt utvalg
 

 Villgjær, rå honning og lokale urter og blomster gir varierte og stedsrelaterte smaker som skifter fra år til år og fra sted til sted. Ingen batch blir lik. 

Smaken av samarbeid med naturen.

 

Jeg legger tilrette for et god økosystem i byggeprosessen der ingrediensene  får prege smaken og uten å kontrollere for mye. Villgjær fra naturen, håndplukkede urter, og andre planter og bjørkesevje er viktige samarbeidspartnere for å lage mjøden. 

Øke kunnskapen om tradisjons mjød

I tidlige tider var det kvinnene som brygget som medisin og til fest. Hvordan gjorde de det, og hvilket mangfold av mjød kan man lage? Med The Well of Remembrance ønsker jeg å utforske og spre kunnskap om mange mulige måter dette  tradisjonshåndverket kan ha blitt laget på. 

 

Smakseksempler

REN Citrus Fest #3 

Da ble det jammen en batch nr 3 av denne varianten... Å lage mjød på gamle viset er litt "zen", ma tar det man har med den tiden man har til rådighet. Forrige ble brygget på våren og jeg var inspirert til å bruke bjørkesevje. Året før der var det bekkevann fra Koster (som var det som skapte den gode syrlige smaken). Batch 3 ble satt like etter sevjesesongen i 2021, men jeg fikk lurt oppi en liter frossen sevje likevel. 


Jammen ble ikke smaken ganske så lik som den forrige. Syrlig er greia for denne. For denne mjøden er nesten like syrlig, nesten kremete, veldig smaksrik og frisk og perlende på tungen. En herlig sommerdrikk som kan nytes i godstolen i sola, eller til lett mat.  Så må den ha "noe ekstra"... Jeg regner med at den blir musserende, som de fleste av mine mjød er siden de fortsetter å leve i flasken. For å hindre at noen "popper", så ble de fleste av disse korket med champagnekork. Så nå må de bare bli musserende...

Inneholder: Honning fra Torbjörns brunbier på Nord-Koster, einergjær fra Kosters naturreservat. Tappet januar 2022.

Ren Citrus fest #2.png

Service

Image by henry fournier
Workshop
Vi plukker og lager te av sesongens urter og blomster.
Få med deg 
honningvin som gjærer ferdig hjemme.  
En dag.
Image by Eva Waardenburg
Bryllup
Bryllupskake og champagne fløyter On Tab
Prøvesmaking
Smak sesongens honningvin

Service

Image by henry fournier
Prøvesmaking
Smak sesongens honningvin
Workshop
Vi plukker og lager te av sesongens urter og blomster.
Få med deg 
honningvin som gjærer ferdig hjemme.  
En dag.
Image by Eva Waardenburg
Bryllup
Bryllupskake og champagne fløyter On Tab
 
Abonnement

Nyt sesongens honningvin hjemme

Service

Image by Eva Waardenburg
Bryllupskake og champagne fløyter On Tab

Foredrag/kurs og smakskvelder
Jeg holder foredrag/kurs om mjød med fokus på villmjødproduksjon og historie.  
Jeg tilbyr smakskvelder for de som ønsker å smake på mjød.  

Image by Eva Waardenburg
88DB679E-D8C2-4F9A-A752-0582AF29D046.jpe
 

Kontakt informasjon

5198CAC6-7E41-4DD9-8018-3F2A43FCAF8A_1_2

Live S. Danielsen 

Email
Adresse

livesdanielsen (@)yahoo.no 

Engelsviken

  • Instagram

#villmjod