top of page

The Well of Remembrance

The Well of Remembrance

Nature is our Well of Remembrance

www.norskmjød.no 
MAX10033_liten fil_edited_edited.png

Hvordan laget man mjød i gamle dager
med ingredienser de fant i naturen? 


LÆR OM ET NORSK TRADISJONSHÅNDVERK
 

Nyhetsbrev

Meld deg på nyhetsbrev for å få med deg det som skjer!

Sånn, nå får du snart en e-post!

Kurs og foredrag

Meld deg på nyhetsbrevet for å få beskjed om nye kurs.

Oslo. 11.mai og to nettmøter. Påmelding
Engelsviken. 15. juni og to nettmøter. Påmelding



Ønsker du et eget kurs eller foredrag?
Tkontakt med Live, tlf 97 63 10 30
epost: livesdanielse
n@yahoo.no


Avholdte kurs i 2024:
Temakveld om mjød Torsdag 25. januar, Engelsviken 

 

Hva kan du lære på et dagskurs? Sjekk filmen!

Om vllmjød
88DB679E-D8C2-4F9A-A752-0582AF29D046.jpe
Hva er et slikt honningbasert brygg, som brygges bare med ingredienser fra naturen? 

- Jo, et smaksunivers av lokale blomster, kulturlandskap og vill natur!

NB: Vil du få max ut av siden, så se den på en PC/Mac. 

Hei, jeg heter Live Solbrækken Danielsen og brygger med en litt annerledes bryggeprosess...

Jeg utforsker hvordan honningsbasert brygg, også kalt for mjød, brygges og kan ha blitt brygget når man slipper den ville naturen  skikkelig godt til og lar den prege smaken. Litt på sine egne premisser, men med rammer. Som å være en mjødmor som går litt til siden, og vet jo ikke helt hva barnet utvikler seg til.  Det meste viser seg å bli bra! Naturen er så mangfoldig og rik, og deler av den fortsatt ukjent for oss.  Så hva er vel bedre å lage enn en mjød der naturen får vise hva den har å by på? Og la seg inspirere og bli preget av den, la råvarene få bli en del av sinnet og kroppen og bli litt mer vill natur i måten vi tenker og føler på og hvilke avgjørelser vi tar? Vi er jo en del av naturen!  

Derfor heter merket mitt The well of remembrance.  

Mjød som medisin

Humle til øl har en beroligende effekt. Hvilken effekt har andre urter og ulike gjærtyper? Jeg eksperimenterer blant annet også med medisinske urter som ryllik og johannesurt og smaker som granskudd, bjørk mm. 

Det er mye glede i god, lokal drikke. 

Mjøden blir dermed også en nytelsesfull festdrikk til ode for de, inkludert meg selv, som har stor empati for den levende verden og synes bærekraft er bra. Hvordan kan man lage en god bærekraftig drikk med lokale varer? Og som man kan få tak i nesten uansett hvilke verdenskriser vi skulle havne i. For hva skulle skje dersom det blir vanskelig å få tak i gode festdrikker? Totalt kaos! 

 

Hvordan smaker villmjød og hva passer det til?

Villmjød passer for dem som vil åpne seg for naturens mangfoldige smaker.  Om man bruker honning, håndplukkede urter og blomster og egenproduserte gjærstammer, kan det gi en unik og velsmakende smakssammensetning med variasjoner fra år til år.

 

En slik produksjonsmetode gir en naturlig begrenset mengde av hver batch som svinger med det som vokser. Eksklusiviteten gjør den godt egnet å lage til spesielle anledninger som bryllup, høytider og andre anledninger der unike smaksopplevelser, kvalitet, tradisjoner og verdigrunnlag står sterkt. 

 

Byggeprosessen er krevende å kontrollere. I stedet legger man til rette for et godt økosystem for gjæren og de andre ingrediensene, og er ikke så opptatt av å kontrollere detaljer.  Smaken kan være som en tørr/halvtørr vin med et unikt smaksunivers av blomster, frodig kulturlandskap og vill natur som er utmerket til sushi og skalldyr eller som aperitiff.  Den kan være sprudlende, syrlig og frisk og kan passe til en varm sommerkveld.  Den kan også være syrlig som kombucha og rik på levende, probiotiske bakterier og gi nye perspektiver på hva mjød kan ha vært, hva det kan være i dag og hva livet har å by på!

 

Villmjød har ofte mer syre enn vanlig mjød, og kan derfor passe bedre til mat. 

Artikkel i Birøkteren julen 2023

FØLG MEG PÅ YOUTUBE

Noen små tips til bryggingen

Mjød jeg ha brygget

Fortellinger om mjød jeg har brygget

VIDDA 

Så var det den kreklingen, da.
Per, en venn av meg, kokk og vinimportør sa det måtte blir en god mjød med krekling. På en telttur på Hardangervidda høsten 2021 kom jeg over, ja jeg overdriver ikke - bøttevis av krekling! Vi plukket med oss det vi klarte å bære og det tiden tillot. Vi skulle jo rekke ut av vidda før mørket. 


Jeg visste ikke helt om den skulle knuses eller legges hele i, eller kanskje bare ha saften i mjøden?.  
Jeg valgte å legge de hele i, for liksom å få selve bærets energi med i mjøden. Etter en stund så tok jeg ut noen og knuste de. Det tok så langtid at det ble bare med noen få. Litt latskap, kanskje. 
Og, det var kanskje latskap som gjorde at ballongen ble stående i 1,5 år. Eller var det viten om at det blir en enda bedre mjød? 
Uansett, nå er den tappet på flaske, blårød og vakker og venter på at noen skal drømme seg ut på vidda. 


 

Her er Per sin smaksprofil av mjøden:
 

Duft: Meget ren og lineær duft med lys sommerhonning, yoghurt, bi voks, svak rødfrukt og fjerlett oksiderings aroma. 

Smak: Mjøden har delikate bobler, den smaker tørt kjøligt av honning, øl gjær og den har et lite bid av garvestoff kombinert med en humle lik bitterhet i utgangen.  Noe bitter i ettersmaken som gjør den svært mat vennlig og seriøs. Kompleks mjød med flott naturligt uttrykk. 



Inneholder: Honning fra Håvard Odsbu i Sarpsborg og Gunnar S. Larsen i Engelsviken. Gjær fra kjempespringfrø i Engelsviken. Tappet mars 2023.

IMG_3094.jpeg
krekling-5.png
Contact

Hvem står bak www.norskmjød.no?

5198CAC6-7E41-4DD9-8018-3F2A43FCAF8A_1_2

Live S. Danielsen 

Jeg har vært fascinert av naturen og økologien i naturen og vår relasjon til den så lenge jeg kan huske. Alt fra å plukke bær og sopp og dyrke grønnsaker til lange turer i villmarka. 

I  2020 startet jeg Engelsviken Parsellhage og har vært med å drive den siden. Den drives etter permakulturprinsipper med mål om å lage mer levende jord i verden, samtidig som vi har det gøy og får masse grønnsaker til eget bruk. 

Som en som elsker å være i naturen og gjerne vil dele min glede, har jeg en Youtube kanal- følg meg gjerne der også!

Jeg er utdannet naturforvalter fra Ås. Jeg var styremedlem i Norbrygg Østfold 2020-2022.  For tiden jobber jeg i Fredrikstad kommune som mobilitetsrådgiver. 

Email
Adresse

livesdanielsen (@)yahoo.no 

Engelsviken, Fredrikstad

Telefon

97631030

  • Youtube
  • Facebook
  • Instagram

SAMARBEIDSPARTNERE

Skjermbilde 2024-03-07 kl. 11.17.57.png
Skjermbilde 2024-03-07 kl. 11.20.13.png
bottom of page